آشنایی با فرایند بازیافت پلاستیک
همانطور که میدانید امروزه فرایند بازیافت پلاستیک به دلیل ضایعات بسیار زیاد آن رونق خوبی پیدا کرده است. در واقع بازیافت پلاستیک که به صنعت طلای کثیف معروف است این روزها دوران اوج خود را سپری میکند. اگرچه بازیافت ضایعات پلاستیکی فرایندی پیچیده و نسبتا سخت دارد؛ اما با وجود مزایایی که به همراه دارد […]
همانطور که میدانید امروزه فرایند بازیافت پلاستیک به دلیل ضایعات بسیار زیاد آن رونق خوبی پیدا کرده است. در واقع بازیافت پلاستیک که به صنعت طلای کثیف معروف است این روزها دوران اوج خود را سپری میکند. اگرچه بازیافت ضایعات پلاستیکی فرایندی پیچیده و نسبتا سخت دارد؛ اما با وجود مزایایی که به همراه دارد راهی بسیار عالی برای کسب سود و درآمد است. اما آیا میدانید فرایند بازیافت چگونه است و طی چه مراحلی ضایعات پلاستیک به سایر لوازم دیگر تبدیل میشوند؟ در این مقاله قرار است در خصوص این موضوع صحبت کنیم پس تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.
فواید بازیافت پلاستیک
پیش از آن که در خصوص فرایند بازیافت پلاستیک صحبت کنیم بهتر است بدانیم که فواید بازیافت پلاستیک چیست و چه اهمیتی دارد که ضایعات پلاستیکی اطراف ما بازیافت شوند؟ همانطور که میدانید امروزه استفاده از مواد پلاستیکی نسبت به سایر مواد دیگر رواج یافته است. هر ظرف پلاستیکیای مانند بطری نوشابه، ظروف پلاستیکی آشپزخانه، ظروف یکبار مصرف و… پس از مدتی استفاده به عنوان یک دور ریختنی در پاکت زباله قرار میگیرد. از آنجایی که پلاستیک مادهای است که تجزیه ناپذیر است و یا به عبارتی تجزیه شدن آن در طبیعت زمان زیادی نیاز دارد بهتر است که بازیافت شود. البته این تنها دلیل و فایده برای بازیافت نیست بلکه بازیافت پلاستیک فواید زیر را نیز به دنبال دارد:-
- کاهش مصرف نفت: نفت یکی از مواد اساسی برای ساخت پلاستیک میباشد. از اینرو اگر فرایند بازیافت پلاستیک انجام شود نیاز به استفاده نفت خام برای تولید مجدد ابزار پلاستیکی نیست و این صرفه جویی بزرگی در مصرف نفت میباشد.
- کاهش ضایعات پلاستیک در محیط زیست: تجزیه ناپذیر بودن مواد پلاستیکی یکی از معضلاتی است که به محیط زیست آسیب زیادی وارد میکند. بازیافت این پلیمر باعث کاهش این آسیب پذیری خواهد شد.
- کاهش انتشار گازهای گلخانهای: در روند تولید ملزومات پلاستیکی گازهای گلخانهای بسیاری آزاد میشوند که این گازها آلودگیهای محیطی و آب و هوایی را زیاد خواهند کرد. بازیافت و استفاده مجدد از ضایعات پلاستیک مانع از انتشار این گازها خواهد شد.
- کاهش محلهای دفن زباله: بازیافت مواد پلاستیکی باعث میشود تا محلهایی که برای دفن زباله استفاده میشوند کاهش پیدا کند؛ چرا که حجم زیادی از این زبالهها مواد پلاستیکی است که به واسطه بازیافت جمعآوری خواهند شد.
انواع پلاستیک قابل بازیافت
نکته مهمی که در خصوص بازیافت پلاستیک لازم است بدانید آن است که تمامی پلاستیکهایی که در اطراف ما وجود دارند قابلیت تولید مجدد و یا به عبارتی بازیافت را ندارند و تنها برخی از آنها هستند که به واسطه پلیمرهای خود میتوانند بازیافت شوند. در ادامه انواع پلاستیک قابل بازیافت را برای شما ذکر خواهیم کرد.- پت یا پلی اتیلن تری فتالات: پت به دلیل آن که از قیمت پایینی برخوردار است اغلب برای بطری نوشابه، آب بطری دهان شویه و… استفاده میشود. بازیافت این نوع از پلیمر بیشتر در البسهها، کوله پشتی، پارچه مبلمان خود را نشان میدهد.
-
- HDPE یا پلی اتیلن با دانسیته بالا: HDPEنمونهای از یک پلیمر چند منظوره است که استفادههای گستردهای دارد اما بیشتر برای بسته بندی از آن استفاده میشود. بطری انواع آب میوه، شوینده، ضد عفونی کنندهها و… از این نمونه پلیمر است.
- وینیل یا پی وی سی: پی وی سی یکی از پلیمرهای محکم و مقاوم است و به خاطر همین موضوع از آن در ساخت دیوار پوش، لولههای آب و… استفاده میشود.
- LDPE یا پلی اتیلن با دانسیته کم: یکی دیگر از مواد پلیمری پلاستیک پلی اتیلن است که به عنوان یگ پلاستیک قابل انعطاف کاربردهای گوناگون است. از این رو پس از بازیافت به ظروف کمپوست، پوششهای کشتی، قاب، کاشی های پلاستیکی کف و… تبدیل خواهند شد.
- PP یا پلی پروپیلن: پلی پروپیلن یکی دیگر از انواع ضایعات پلاستیکی است که به علت نقطه ذوب بالایی دارد اغلب در ساخت ظروفی مورد استفاده قرار میگیرد که لازم است مایعات داغ در آنها ریخته شود. بازیافت این نوع از پلاستیک اهمیت بالایی دارد و صنایع مختلفی برای آن هزینه میکنند.
- PS یا پلی استرن: پلی استرن از پلیمرهایی است که به عنوان پلیمر سخت بازیافت از آن یاد میشود. اما امروزه با گسترش فناوریها بازیافت آن نیز تا حد زیادی ممکن شده است و محصولاتی از قبیل عایق ها، کلید برق، کارتن های تخم مرغ، هواکشها و… از آن تولید شده است.
فرایند بازیافت پلاستیک
فرایند بازیافت پلاستیک پروسه زمانبری است که لازم است به طور دقیق انجام شود تا در پایان محصولی که مجددا تولید شده از کیفیت و کارایی مطلوبی برخوردار باشد. به طور کلی فرایند بازیافت پلاستیک در طی مراحل زیر انجام میشود:- جداسازی و تفکیک ضایعات پلاستیک
- آسیاب و خرد کردن پلاستیک
- شست و شو
- خشک کردن
- تولید گرانول بازیافتی