آشنایی کامل با علامت های اختصاری بازیافت

آشنایی کامل با علامت های اختصاری بازیافت

در دنیای امروز ما بسیاری از کالاها هستند که پس از استفاده با سرعت بسیار پایینی به چرخه طبیعت برمی‌گردند و به همین دلیل آن‌ها را مضر برای محیط زیست اعلام می‌کنند. برای مثال ظروف پلاستیکی که معمولا از نفت و مواد نفتی تهیه می‌شوند باید سال‌های طولانی از رها شدن آن‌ها در طبیعت بگذرد […]

کاور مقاله علائم اختصاری بازیافت
در دنیای امروز ما بسیاری از کالاها هستند که پس از استفاده با سرعت بسیار پایینی به چرخه طبیعت برمی‌گردند و به همین دلیل آن‌ها را مضر برای محیط زیست اعلام می‌کنند. برای مثال ظروف پلاستیکی که معمولا از نفت و مواد نفتی تهیه می‌شوند باید سال‌های طولانی از رها شدن آن‌ها در طبیعت بگذرد تا تجزیه شوند؛ از این‌رو آن‌ها بازگشت‌ناپذیر معرفی می‌کنند. با توجه به اهمیت حفظ محیط زیست و جلوگیری از ورود بیش از اندازه این محصولات به طبیعت، بازیافت کالاها می‌تواند راهکاری قابل توجه برای این مسئله باشد. روی اغلب اجناس که قابل بازیافت هستند علامتی وجود دارد که پیام خاصی دارد و به شما در بازیافت کمک می‌کند. در ادامه پیام این علامت‌ها را به تفکیک شرح خواهیم داد. مراحل و پروسه بازیافت زباله

معنی علامت‌های اختصاری بازیافت

به طور کلی هفت علامت اختصاری روی ظروف پلاستیکی قابل بازیافت وجود دارد که هر کدام ویژگی‌های آن محصول را نشان می‌دهند و دانستن این مسئله به شما در بازیافت کمک می‌کند. این هفت علامت دارای یک عبارت انگلیسی و یک عدد هستند که برای عر علامت متفاوت خواهد بود. این علامت‌ها عبارت‌اند از:
  • PETE(پلاستیک کد یک)
  • HDPE(پلاستیک کد دو)
  • PVC(پلاستیک کد سه)
  • LDPE(پلاستیک کد چهار)
  • PP(پلاستیک کد پنج)
  • PS(پلاستیک کد شش)
  • سایر موارد(پلاستیک کد هفت)
این مسئله که محصول پلاستیکی شما کدام کد را دارد به خوبی مواد تشکیل دهنده آن را نشان می‌دهد و کمک می‌کند برای بازیافت آن تصمیم و راه درستی را در پیش بگیرید. توضیحات هر کدام از این کدها به شرح زیر است:

PETE (پلاستیک کد یک)

متداول‌ترین نوع پلاستیکی که برای ساخت محصولات از آن استفاده می‌شود و می‌توان آن را به خوبی بازیافت کرد کد یک را دارد؛ به عبارت دیگر اگر محصولی دیدید که کد پلاستیک آن یک بود و عبارت PETE روی آن درج شده بود نشان می‌دهد که این محصول از پلی‌اتیلن ترفتالات ساخته شده که در برابر گرما مقاوم است و می‌توانید آن را به راحتی بازیافت کنید. این محصول بعد از اینکه بازیافت شد می‌تواند برای ساخت محصولاتی همچون کفش، ساک، بطری‌های آب، فیبرهای پلی استر، لباس، روکش مبل و… مورد استفاده قرار می‌گیرد.

HDPE (پلاستیک کد دو)

کد دو با این عبارت نشان‌دهنده پلاستیک نوع خشک بوده که بیشتر در قوطی‌های مواد شوینده، نوشیدنی، کیسه‌های زباله و… کاربرد دارد. مواد تشکیل‌دهنده این مدل از پلاستیک‌ها پلی‌اتیلن با غلظت بالا است که خیلی راحت و با سرعت زیادی می‌توان آن‌ها را بازیافت کرد. بازیافت شده این پلاستیک‌ها را در تولید نیمکت، قوطی شوینده، لوله‌های پلاستیکی، خودکار و غیره به کار می‌گیرند.

PVC (پلاستیک کد سه)

از جمله پلاستیک‌هایی که در سطح گسترده از آن استفاده می‌شود اما به علت سخت بازیافت شدن محیط زیست را به خطر می‌اندازند همین مدل است.  PVC یا همان پلی وینیل کلوراید را برای تولید اسباب بازی‌های مختلف، لوله‌ها، بسته‌بندی‌ها، میزها و… استفاده می‌کنند و پس از اینکه بازیافت شد تبدیل به گل پخش کن ماشین، کفپوش، سرعتگیر و… خواهد شد.

LDPE (پلاستیک کد چهار)

غلظت پایین پلی اتیلن پلاستیک کد چهار را می‌سازد و با توجه به انعطاف‌پذیری بالایی که دارد از آن برای تولید نخ‌های شیرینی، کاورهای مخصوص خشکشویی، بسته‌بندی و… استفاده می‌کنند. سطل‌های زباله و بسته‌هایی که برای جابه‌جایی نامه‌ها استفاده می‌شوند از جمله چیزهایی هستند که با بازیافت این نوع پلاستیک تولید می‌شوند.

PP (پلاستیک کد پنج)

از پلاستیک‌های کد پنج اکثرا در تولید نی‌ها، در قوطی‌ها و… استفاده می‌شود و در صورت بازیافت نیز تبدیل به مواردی همچون قفسه‌های کشویی، پارو، و چراغ راهنمایی و راهنندگی خواهد شد. PP یا همان پلی پروپیلن در برابر حرارت بسیار مقاومت دارد.

PS (پلاستیک کد شش)

بیشترین استفاده از PS یا پلی استایرن در تولید ظروف یکبار مصرف دردار است و به آن فوم نیز می‌گویند. ویژگی شاخصی که این نوع پلاستیک دارد این است که بسیار سبک بوده اما حجم زیادی دارد. همچنین گرما را خیلی منتقل نمی‌کند و به همین دلیل از آن زیاد استفاده می‌شود. این نوع پلاستیک و ظروف خیلی برای بازیافت مورد استقبال قرار نمی‌گیرد اما در صورت بازیافت تبدیل به مواردی مانند شانه تخم مرغ، عایق‌های حرارتی، ظروف پلاستیکی و خط‌کش می‌شود.

سایر موارد(پلاستیک کد هفت)

محصولاتی که دارای کد هفت هستند مانند پلی اورتان ترکیبات مختلفی دارند و ممکن است از چند نوع پلاستیک برای ساخت آن‌ها استفاده شده باشد؛ به همین دلیل خیلی مناسب بازیافت نخواهند بود و کمتر مجموعه‌ای آن را برای بازیافت می‌پذیرد. محصولاتی همچون برخی از زین‌های دوچرخه در این دسته قرار می‌گیرند.   ضایعات پلاستیکی تا مدت‌های طولانی در طبیعت باقی مانده و تجزیه نمی‌شوندو به همین دلیل از خطراتی محسوب می‌شوند که سلامت محیط زیست را تهدید می‌کنند. بازیافت کردن یکی از راه های جلوگیری از آسیب رسیدن محیط است. اما برای بازیافت بهتر است ابتدا انواع پلاستیک را شناخته و علامت اختصاری درج شده بر روی آن را شناخت. 

کدام نوع پلاستیک را می‌توان بازیافت کرد؟

اکنون که انواع پلاستیک‌ها را با کدهای اختصاری آن‌ها معرفی کردیم بهتر می‌توانیم به این سؤال پاسخ دهیم. با توجه به نکاتی که برای هر مدل از پلاستیک‌ها مطرح کردیم تا حدودی مشخص شد که چه پلاستیک‌هایی قابل بازیافت هستند اما شرح دقیق‌تر آن‌ها در زیر آمده است:
  • کدهای یک و دو: پلاستیک‌های کد یک و دو بیشترین آمار را در بازیافت پلاستیک‌ها دارند و معمولا اغلب مراکز، تجهیزات مناسب برای بازگردانی این نوع مواد را دارند.
  • کدهای چهار و پنج: پس از مدل‌های قبلی کدهای 4 و 5 هستند که در بازیافت عملکرد بهتری دارند اما تجهیزات لازم برای بازیافت آن‌ها کمی پیشرفته‌تر است.
  • کدهای سه، شش و هفت: بازیافت پلاستیک‌هایی که این کدها را دارند تا حد زیادی مشکل است و بعضا مقرون به صرفه نیز نخواهد بود؛ به عبارت دیگر، پلاستیک‌هایی که این کدها را دارند کمتر می‌توان بازیافت نمود و نیازمند تجهیزات خیلی حرفه‌ای‌تر هستند. همچنین هزینه بازیافت این محصولات نیز زیادتر است و بعضا از لحاظ اقتصادی ارزش این کار را ندارند.
در صورتی که می‌خواهید خودتان محصولی را به یک مرکز بازیافت برده و تحویل دهید، از قبلا مطمئن شوید که آن مرکز تجهیزات لازم برای بازیافت پلاستیک با کد محصول شما را دارد یا خیر؟  و در صورتی که کد محصول شما با تجهیزات آن مرکز همخوانی ندارد به سراغ مرکز دیگری بروید.

جمع‌بندی و نتیجه‌گیری

حفط محیط زیست وظیفه انسانی هر فرد است و باید همه تلاش کنند تا کمترین آسیب به محیط زیست برسد. یکی از مواردی که طبیعت را دچار آسیب کرده است محصولات پلاستیکی هستند که تا مدت‌های طولانی در آن باقی مانده و تجزیه نمی‌شوند. این محصولات که از مواد نفتی تولید شده‌اند از جمله خطرات مهمی محسوب می‌شوند که سلامت محیط زیست را تهدید می‌کنند. یکی از راه‌های جلوگیری از آسیب رساندن این مدل از محصولات به طبیعت بازیافت کردن آن‌ها است؛ زیرا با این کار علاوه بر اینکه شما محصول پلاستیکی رها شده در طبیعت را جمع‌آوری کرده‌اید، باعث می‌شوید تا استفاده کمتری از مواد اولیه دست اول شده و مقدار کمتری از این مواد وارد محیط زیست شود. به جهت اینکه کار بازیافت هوشمندانه‌تر انجام شود و البته شما نیز در زمان خرید با دقت بیشتری خرید خود را انجام دهید، روی محصولات پلاستیکی علائم مثلث شکلی وجود دارند که اطلاعاتی راجع‌به به مواد تشکیل‌دهنده محصول می‌دهند. در این مقاله ما همه‌ی این هفت علامت را معرفی کرده و توضیح دادیم که هر کد نشان‌دهنده چه نوع ماده پلاستیکی است. همچنین مشخص کردیم که کدام یک از کدها را راحت‌تر می‌توان بازیافت کرد و کدام یک برای بازیافت راه سختی دارند. این مسئله به شما کمک می‌کند در زمان خرید محصول بهتری را از این نظر خریداری کنید. چنانچه شما در این رابطه سوالی دارید و یا اینکه تجربه‌ای در زمینه بازیافت محصولات پلاستیکی داشته‌اید، در قسمت نظرات آن را با ما به اشتراک بگذارید.  
موضوعات مرتبط با این مقاله مطالعه کنید
موضوعات مرتبطی برای نمایش وجود ندارد
}
نظر خود را ارسال کنید