آشنایی با فرایند بازیافت پلاستیک

آشنایی با فرایند بازیافت پلاستیک

همان‌طور که می‌دانید امروزه فرایند بازیافت پلاستیک به دلیل ضایعات بسیار زیاد آن رونق خوبی پیدا کرده است. در واقع بازیافت پلاستیک که به صنعت طلای کثیف معروف است این روزها دوران اوج خود را سپری می‌کند. اگرچه بازیافت ضایعات پلاستیکی فرایندی پیچیده و نسبتا سخت دارد؛ اما با وجود مزایایی که به همراه دارد […]

عکس کاور مقاله آشنایی با فرایند بازیافت پلاستیک
همان‌طور که می‌دانید امروزه فرایند بازیافت پلاستیک به دلیل ضایعات بسیار زیاد آن رونق خوبی پیدا کرده است. در واقع بازیافت پلاستیک که به صنعت طلای کثیف معروف است این روزها دوران اوج خود را سپری می‌کند. اگرچه بازیافت ضایعات پلاستیکی فرایندی پیچیده و نسبتا سخت دارد؛ اما با وجود مزایایی که به همراه دارد راهی بسیار عالی برای کسب سود و درآمد است. اما آیا می‌دانید فرایند بازیافت چگونه است و طی چه مراحلی ضایعات پلاستیک به سایر لوازم دیگر تبدیل می‌شوند؟ در این مقاله قرار است در خصوص این موضوع صحبت کنیم پس تا انتهای این مقاله همراه ما باشید. 

فواید بازیافت پلاستیک 

پیش از آن که در خصوص فرایند بازیافت پلاستیک صحبت کنیم بهتر است بدانیم که فواید بازیافت پلاستیک چیست و چه اهمیتی دارد که ضایعات پلاستیکی اطراف ما بازیافت شوند؟ همان‌طور که می‌دانید امروزه استفاده از مواد پلاستیکی نسبت به سایر مواد دیگر رواج یافته است. هر ظرف پلاستیکی‌ای مانند بطری نوشابه، ظروف پلاستیکی آشپزخانه، ظروف یکبار مصرف و… پس از مدتی استفاده به عنوان یک دور ریختنی در پاکت زباله قرار می‌گیرد. از آنجایی که پلاستیک ماده‌ای است که تجزیه ناپذیر است و یا به عبارتی تجزیه شدن آن در طبیعت زمان زیادی نیاز دارد بهتر است که بازیافت شود. البته این تنها دلیل و فایده برای بازیافت نیست بلکه بازیافت پلاستیک فواید زیر را نیز به دنبال دارد: 
    • کاهش مصرف نفت: نفت یکی از مواد اساسی برای ساخت پلاستیک می‌باشد. از این‌رو اگر فرایند بازیافت پلاستیک انجام شود نیاز به استفاده نفت خام برای تولید مجدد ابزار پلاستیکی نیست و این صرفه جویی بزرگی در مصرف نفت می‌باشد.
  • کاهش ضایعات پلاستیک در محیط زیست: تجزیه ناپذیر بودن مواد پلاستیکی یکی از معضلاتی است که به محیط زیست آسیب زیادی وارد می‌کند. بازیافت این پلیمر باعث کاهش این آسیب پذیری خواهد شد.
  • کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای: در روند تولید ملزومات پلاستیکی گازهای گلخانه‌ای بسیاری آزاد می‌شوند که این گازها آلودگی‌های محیطی و آب و هوایی را زیاد خواهند کرد. بازیافت و استفاده مجدد از ضایعات پلاستیک مانع از انتشار این گازها خواهد شد.
  • کاهش محل‌های دفن زباله: بازیافت مواد پلاستیکی باعث می‌شود تا محل‌هایی که برای دفن زباله استفاده می‌شوند کاهش پیدا کند؛ چرا که حجم زیادی از این زباله‌ها مواد پلاستیکی است که به واسطه بازیافت جمع‌آوری خواهند شد.
کارخانه تفکیک و بازیافت زباله و تبدیل آن به گرانول

انواع پلاستیک قابل بازیافت 

نکته مهمی که در خصوص بازیافت پلاستیک لازم است بدانید آن است که تمامی پلاستیک‌هایی که در اطراف ما وجود دارند قابلیت تولید مجدد و یا به عبارتی بازیافت را ندارند و تنها برخی از آن‌ها هستند که به واسطه پلیمرهای خود می‌توانند بازیافت شوند. در ادامه انواع پلاستیک قابل بازیافت را برای شما ذکر خواهیم کرد.
  • پت یا پلی اتیلن تری فتالات: پت به دلیل آن که از قیمت پایینی برخوردار است اغلب برای بطری نوشابه، آب بطری دهان شویه و… استفاده می‌شود. بازیافت این نوع از پلیمر بیشتر در البسه‌ها، کوله پشتی، پارچه مبلمان خود را نشان می‌دهد.
    • HDPE یا پلی اتیلن با دانسیته بالا:  HDPEنمونه‌ای از یک پلیمر چند منظوره است که استفاده‌های گسترده‌ای دارد اما بیشتر برای بسته بندی از آن استفاده می‌شود. بطری انواع آب میوه، شوینده، ضد عفونی کننده‌ها و… از این نمونه پلیمر است.
  • وینیل یا پی وی سی: پی وی سی یکی از پلیمرهای محکم و مقاوم است و به خاطر همین موضوع از آن در ساخت دیوار پوش، لوله‌های آب و… استفاده می‌شود. 
  • LDPE یا پلی اتیلن با دانسیته کم: یکی دیگر از مواد پلیمری پلاستیک پلی اتیلن است که به عنوان یگ پلاستیک قابل انعطاف کاربردهای گوناگون است. از این رو پس از بازیافت به ظروف کمپوست، پوشش‌های کشتی، قاب، کاشی های پلاستیکی کف و… تبدیل خواهند شد.
  • PP  یا پلی پروپیلن: پلی پروپیلن یکی دیگر از انواع ضایعات پلاستیکی است که به علت نقطه ذوب بالایی دارد اغلب در ساخت ظروفی مورد استفاده قرار می‌گیرد که لازم است مایعات داغ در آن‌ها ریخته شود. بازیافت این نوع از پلاستیک اهمیت بالایی دارد و صنایع مختلفی برای آن هزینه می‌کنند.
  • PS یا پلی استرن: پلی استرن از پلیمرهایی است که به عنوان پلیمر سخت بازیافت از آن یاد می‌شود. اما امروزه با گسترش فناوری‌ها بازیافت آن نیز تا حد زیادی ممکن شده است و محصولاتی از قبیل عایق ها، کلید برق، کارتن های تخم مرغ، هواکش‌ها و… از آن تولید شده است.
امروزه تبدیل و تولید مجدد ضایعات پلاستیکی در بین صنایع مختلف رواج یافته است. اما نکته مهمی که وجود دارد آن است که تمامی پلاستیک‌هایی که در اطراف ما وجود دارند قابلیت تولید مجدد و یا به عبارتی بازیافت را ندارند. آگاهی از چرخه و یا فرایند بازیافت پلاستیک کمک می‌کند تا نه تنها با پلاستیک‌های قابل بازیافت آشنا شوید بلکه چگونگی فرایند بازیافت را نیز درک کنید. 

فرایند بازیافت پلاستیک 

فرایند بازیافت پلاستیک پروسه زمان‌بری است که لازم است به طور دقیق انجام شود تا در پایان محصولی که مجددا تولید شده از کیفیت و کارایی مطلوبی برخوردار باشد. به طور کلی فرایند بازیافت پلاستیک در طی مراحل زیر انجام می‌شود: 
  • جداسازی و تفکیک ضایعات پلاستیک 
  • آسیاب و خرد کردن پلاستیک
  • شست و شو 
  • خشک کردن
  • تولید گرانول بازیافتی
مراحل بالا فرایند بازیافت را در دسته بندی‌های مشخص نشان می‌دهد که با طی شدن این مراحل ضایعات پلاستیکی در پایان تبدیل به ملزومات مختلفی خواهند شد. در ادامه تمامی این مراحل را به صورت شفاف‌تر تشریح خواهیم کرد. پروسه تفکیک و بازیافت زباله  

جداسازی و تفکیک ضایعات پلاستیک

جداسازی اولین مرحله از فرایند بازیافت پلاستیک است که اهمیت بالایی در طی شدن مراحل دیگر دارد. به طور کلی 7 نوع پلاستیک عمومی و 4 پلاستیک تخصصی وجود دارد که هر کدام از این نمونه‌ پلاستیک‌ها ویژگی‌های مخصوص به خود را دارند. تفاوت در بین انواع پلاستیک باعث شده تا فرایند بازیافت هر کدام به نوعی خاص و متفاوت باشد؛ از این رو باید با شناخت درست پلاستیک روش جداسازی را انجام داد. به عبارتی لازم است جمع‌آوری ضایعات برحسب مواد اولیه ساخت و سختی و نرمی باشد تا در سایر مراحل بازیافت خللی ایجاد نشود. 

آسیاب و خرد کردن پلاستیک

آسیاب و خرد کردن ضایعات پلاستیکی مرحله دوم فرایند بازیافت پلاستیک است که لازم است در این مرحله پلاستیک‌های جدا شده را با استفاده از دستگاه آسیاب پلاستیک خرد کرد و به پرک‌های پلاستیک تبدیل نمود. در نظر داشته باشید که اندازه این پرک‌های پلاستیک مهم ایت و باید کمتر از دو و نیم سانتی‌متر باشند. نکته مهم‌ تر در زمینه خرد کردن آن است که ضایعات بر اساس نوع و جنسشان برای خرد شدن به آسیاب‌های متفاوتی نیاز دارند؛ از این‌رو لازم است نحوه خرد کردن هر یک از انواع پلاستیک قابل بازیافت را شناخته و بر اساس عملیات آسیاب را انجام داد. 

شست و شو

سومین مرحله از فرایند بازیافت پلاستیک مروبط به شستشو ضایعات پلاستیکی است. در واقع لازم است مواد حاصل از عملیات آسیاب پلاستیک را تمیز کرده تا هر گونه مواد فلزی، گرد و خاک و سنگ ریزه از آن‌ها جدا شوند. بهتر است بدانید که نحوه شستشو ضایعات نیز کمی خاص است و باید از خطوط مکانیزه استفاده کرد.  

خشک کردن

از آنجایی که پس از فرایند شستشو ضایعات آسیاب شده دارای رطوبت و آب هستند لازم است به منظور رطوبت زدایی آن‌ها را خشک کرد. در غیر این صورت به دلیل وجود رطوبت روی بار در مراحل بعدی کیفیت مواد تولیدی کاهش پیدا خواهد کرد. خشک کردن ضایعات پلاستیکی با استفاده از کانال های حرارتی انجام می‌پذیرد. 

تولید گرانول بازیافتی

آخرین مرحله از فرایند بازیافت مربوط به تولید گرانول است. در واقع به منظظور آماده‌سازی مواد آسیابی برای استفاده در فرایندهای بعدی و استفاده از آنها برای ساخت محصولات پلاستیکی، لازم است آن‌ها را به گرانول تبدیل کرد. برای تولید گرانول، باید ضایعات پلاستیکی خورد شده را به وسلیه دستگاه‌های مجهز ذوب کرد و پلیمر ذوب شده را با روش‌های مختلف به گرانول تبدیل کرد. تولید گرانول بازیافتی

نتیجه گیری و جمع‌بندی 

همان‌طور که گفته شد، امروزه تبدیل ضایعات پلاستیکی به ملزومات گوناگون و یا به عبارتی بازیافت پلیمرهای پلاستیکی رواج زیادی یافته است. پلاستیک که خانواده بزرگی از مدل‌های مختلف پلیمر را در خود جای داده است، پس از طی کردن فرایند بازیافت به وسایلی کارآمد و مناسب تبدیل خواهد شد. اما ما در این مقاله یکی از موضوعات اساسی پیرامون بازیافت را بررسی کرده‌ایم. فرایند بازیافت پلاستیک یکی از مهم‌ترین مسائلی است که در این نوشتار در خصوص آن صحبت شده است. امیدواریم استفاده از این مقاله برای شما مفید بوده و شما را با این فرایند بازایفت پلاستیک آشنا کرده باشد. 
موضوعات مرتبط با این مقاله مطالعه کنید
موضوعات مرتبطی برای نمایش وجود ندارد
}
نظر خود را ارسال کنید