از ضایعات پلاستیکی چه استفاده‌هایی می‌توان کرد؟

از ضایعات پلاستیکی چه استفاده‌هایی می‌توان کرد؟

گسترش جوامع و زیاد شدن جمعیت باعث شد تا انبوه زباله و ضایعات به یکی از معضلات اساسی تبدیل شود. اگر به آمار و اعداد و ارقام مربوط به این ضایعات و زباله‌ها نگاهی بیندازید متوجه خواهید شد که بخشی از این ضایعات مربوط به پلاستیک‌ها و مواد پلیمری است. البته که بدون دقت به […]

گسترش جوامع و زیاد شدن جمعیت باعث شد تا انبوه زباله و ضایعات به یکی از معضلات اساسی تبدیل شود. اگر به آمار و اعداد و ارقام مربوط به این ضایعات و زباله‌ها نگاهی بیندازید متوجه خواهید شد که بخشی از این ضایعات مربوط به پلاستیک‌ها و مواد پلیمری است. البته که بدون دقت به آمارها نیز این موضوع کاملا مشخص و واضح است؛ چرا که اگر به اطرافتان با دقت نگاه کنید حجم زیادی از ابزار و وسایل را خواهید دید که به وسیله پلاستیک ساخته شده‌اند. این وسایل به محض استفاده و تمام شدن مدت زمان مصرفیشان به ضایعات تبدیل خواهند شد. اما این پایان راه برای یک پلاستیک نیست و به وسیله چرخه بازیافت می‌تواند عمر دوباره‌ای کسب کند. در این مقاله قصد داریم در خصوص کاربرد ضایعات پلاستیکی نکاتی را بیان کنیم. پس ما را تا پایان این مقاله همراهی کنید. 

ضایعه پلاستیکی چیست؟

اگر کمی موشکافانه‌تر به اطراف و زندگی خود نگاه کنید متوجه خواهید شد که روزانه خود و خانوادتان چه مقدار پلاستیک دور ریختنی را در سطل زبال قرار می‌دهید. اگر در اجتماعی بزرگ‌تر این مسئله را در نظر بگیرید با حجم زیادی از زباله‌های پلاستیکی رو به رو خواهید شد. این پلاستیک‌های دور ریختنی که پس از استفاده دیگر هیچ کاربردی ندارند به عنوان ضایعات پلاستیکی شناخته می‌شوند. ضایعات پلاستیکی به دلیل قابلیت‌های مختلف مانند کشسانی، قیمت ارزان، انعطاف پذیری و… مجددا به چرخه بازیافت بر خواهند گشت و به ابزاری دیگر تبدیل خواهند شد. اما شاید این پرسش برای شما به وجود بیاید که ضایعات پلاستیکی چه اهمیتی دارند و یا به عبارتی کاربرد ضایعات پلاستیکی چیست؟ در ادامه پاسخ این سؤال خود را مشاهده خواهید کرد. 

ضایعات پلاستیکی چه کاربردی دارند؟

همانطور که در متن مقاله گفته شد امروزه از بازیافت ضایعات پلاستیکی استفاده های متعددی در صنایع می‌شود. در واقع برخی از صنایع نیازهای خود را در زمینه تولیدات کالا‌ها از طریق ضایعات پلاستیک مرتفع می‌کنند. برخی از کاربردهای پلاستیک عبارت اند از:
  • عایق های صوتی
  • عایق حرارتی 
  • عایق رطوبتی 
  • جاده سازی 
  • دامداری و کشاورزی 
  • خودرو سازی 
در نظر داشته باشید که صنایع مختلف دیگری مانند صنایع خودرو سازی، بهداشت و درمان، نفت و مواد شیمیایی و… وابسته به ضایعات پلاستیکی هستند و هر یک به وسیله این پلیمر نیازهای خود را رفع می‌کند اما موارد بالا از جمله کاربردهای ضایعات پلاستیک به صورت کلی است که در ادامه به تفصیل بیان خواهیم کرد.

عایق های صوتی

یکی از کاربردهای ضایعات پلاستیک آن است که پس از طی شدن فرایند بازیافت به عایق های صوتی تبدیل خواهند شد. عایق‌های صوتی برای موارد و مکان‌هایی کاربرد دارد که نیاز است صداها و ارتعاش های موجود در محل کاهش یابد. بهتر است بدانید که ترکیبات پلاستیک به گونه‌ای است که می‌تواند به عنوان عایقی برای انتقال صدا از دیوارهای مشترک بین ساختمان های مجاور یا سقف و کف عمل کند. همچنین با توجه به سبک ساخت و ساز ساختمان‌های امروزی استفاده از پلاستیک و ضایعات کم هزینه آن بهترین راه برای عایق کردن صدا می‌باشد. عایق‌های صوتی که از مواد بازیافتی ساخته شده اند

عایق حرارتی

یکی دیگر از کاربرد ضایعات پلاستیک تولید عایق های حرارتی می‌باشد. امروزه استفاده از عایق حرارتی برای جلوگیری از هدر رفتن کمتر انرژی در ساختمان‌ها رواج یافته است. این عایق‌ها از مواد پلیمری و ضایعات پلاستیکی همانند پلی یورتان ساخته می‌شوند که نفوذ ناپذیری بسیار بالایی دارند. از جمله کاربردهای مهم عایق حرارتی استفاده از آن در صنعت یخچال سازی، در و پنجره خودرو و… است.

عایق رطوبتی 

یکی دیگر از نمونه عایق های تولید شده توسط مواد پلاستیکی خصوصا ضایعات، عایق رطوبتی است. همان‌طور که از عنوان این عایق مشخص است، وجود آن مانع از نفوذ رطوبت و آب به مکان مورد نظر می‌باشد. ایزوگام نمونه‌ای از این عایق رطوبتی است که از ضایعات پلاستیک ساخته می‌شود. 

جاده سازی 

شاید کمی دور از ذهن به نظر بیاید اما امروزه در زمینه جاده سازی و آسفالت معابر و جاده‌ها از مواد پلاستیکی خصوصا ضایعات پلاستیکی استفاده می‌شود. در واقع پلاستیک های فرسوده‌ای که توسط عموم مردم جامعه تولید می‌شود آنقدر زیاد است که با آن می‌توان جاده‌های زیادی را آسفالت کرد. همچنین تمامی علائم ترافیکی و ضربه گیرها حاصل پردازش و بازیافت ضایعات پلاستیکی هستند. همچنین بهتر است بدانید که مواد پلاستیکی به دلیل انعطاف پذیری بالایی که دارند می‌توان از آن‌ها در ساخت گارد ریل‌ها استفاده کرد.  Road construction with recycled plastic materials

دامداری و کشاورزی 

ضایعات پلاستیکی کاربرد و مصارف کشاورزی و دامداری نیز دارند. به عبارتی شلنگ‌های آبیاری مزارع، گلدان، ظروف تغذیه دام و طیور، قفس‌ پرندگان و حیوانات از جمله ملزوماتی است که به وسیله ضایعات پزشکی ساخته و پرداخته شده‌اند. 

خودرو سازی 

یکی دیگر از کاربردهای مواد پلاستیکی و یا به عبارتی ضایعات پلاستیکی در خودرو سازی است. بطری‌های مواد شوینده، ظروف یکبار مصرف و… پس از طی کردن مراحل بازیافت تبدیل به سپر خودروها، ملزومات اتاقک ماشین، تسمه و… خواهند شد. این مواد نه تنها برای صنایع مختلف ارزان‌تر از هر جنس دیگری هستند بلکه با ویژگی‌های خوبی که به همراه دارند قادر هستند نیاز آن‌ها را در چند زمینه رفع کنند.     همان‌طور که گفته شد، امروزه استفاده از مواد ضایعاتی از آهن گرفته تا پلاستیک بسیار اهمیت پیدا کرده است. یکی از مواد ضایعاتی که در حال حاضر رتبه بالایی در بازیافت به دست آورده، پلاستیک و یا به عبارت ضایعات پلاستیک می‌باشد. این ضایعات با ورود به چرخه بازیافت قابلیت تبدیل به ابزارهای مختلف را پیدا خواهند کرد. از این رو در این مقاله در خصوص کاربرد ضایعات پلاستیکی نکاتی را قرار داده‌ایم.

جمع‌بندی و نتیجه گیری 

امروزه به دلیل حجم زیادی از پلاستیک‌های دور ریختنی فرایند بازیافت و بازگشت مجدد در صنایع مختلف رواج یافته است. از این رو ضایعات پلاستیکی جایگاهی هم وزن طلا دارند و افراد و صنایع گوناگونی به دنبال جمع‌آوری و بازیافت کردن آن هستند. در این مقاله سعی کردیم در خصوص کاربرد ضایعات پلاستیکی و اهمیتی که دارند صحبت کنیم. معرفی کاربردهای این ضایعات در قالب عایق‌های حرارتی، صوتی و… نیز به همین منظور می‌باشد. امیدواریم استفاده از مطالب این مقاله برای شما مفید بوده باشد. چنانچه نظر و یا پیشنهادی در این زمینه دارید برای ما در ادامه کامنت کنید.   
موضوعات مرتبط با این مقاله مطالعه کنید
موضوعات مرتبطی برای نمایش وجود ندارد
}
نظر خود را ارسال کنید