7 نکته طلایی برای شناسایی پلاستیک ها
شناسایی پلاستیک ها پلاستیک ها به عنوان یکی از اقلام پرکاربرد در زندگی روزمره ما به عضوی جدایی ناپذیر تبدیل شده است. با افزایش استفاده از پلاستیک و تنوع در انواع مواد سازنده ی آن، شناسایی پلاستیک ها کاری دشوار و تخصصی شده است. تشخیص سریع برای فعالان در این صنعت به خصوص فروشندگان مواد […]
شناسایی پلاستیک ها
- پلاستیک ها به عنوان یکی از اقلام پرکاربرد در زندگی روزمره ما به عضوی جدایی ناپذیر تبدیل شده است. با افزایش استفاده از پلاستیک و تنوع در انواع مواد سازنده ی آن، شناسایی پلاستیک ها کاری دشوار و تخصصی شده است. تشخیص سریع برای فعالان در این صنعت به خصوص فروشندگان مواد اولیه و یا تولیدکننده های کامپاندهای پلیمری بسیار اهمیت بالایی دارد.
- روش های مختلفی برای شناسایی پلاستیک وجود دارد از جمله تست دانسیته، تست شعله، کروماتوگرافی و …. که ما در این مقاله ازنو قصد داریم در مورد شناسایی پلاستیک ها 7 نکته بسیار مهم و کاربردی را ذکر کنیم.
نکته اول
- یک تست کارآمد برای شناسایی پلاستیک ها تست دانسیته است. دانسیته آب 1 gr/cm3 بوده که ملاک تست براساس دانسیته آب تعریف می شود. از بین انواع پلاستیک ها، پلی اتیلن ها (PE) و پروپیلن ها (PP) سبک تر از آب بوده و روی آب قرار می گیرند و سایر پلاستیک ها سنگین تر از آب بوده و ته نشین می شوند. البته شایان ذکر است که برای انجام این تست باید نمونه ضایعات تمیز و عاری از گل و لای باشد؛ زیرا مواد اضافی باعث سنگینی نمونه شده و خطا ایجاد می شود. بنابراین باید دقت شود که نمونه به صورت تمیز و شسته شده باشد.
نکته دوم
بهتر است که این تست در کنار تست دانسیته انجام شود تا جنس پلاستیک به درستی تشخیص داده شود؛ زیرا وقتی افزودنی ها در ترکیب پلاستیک حضور داشته باشند تغییر دانسیته شامل حال آن نمونه می شود.
نکته سوم
پلاستیک ها در حین سوختن از خود گازهایی را منتشر می کنند که از روی آن می توان ترکیب موجود در پلاستیک را تشخیص داد. این تست نشاندهنده ی خوبی از جنس پلاستیک ها است.
نکته چهارم
- فرایند شکل دهی پلاستیک ها امری مهم در ساخت محصولات است و براین اساس پلاستیک ها براساس دسته هایی نظیر بادی، تزریقی و لاک و … ساخته می شوند. منظور از پلاستیک بادی پلاستیکی هایی هستند که از طریق قالب گیری بادی ساخته می شوند و پلاستیک های تزریقی از طریق فرآیند شکل دهی تزریقی. قطعات قالب گیری بادی می تواند از جنس پلاستیک هایی نظیر پلی اتیلن سبک و یا سنگین، PP، PVC، PET و …. باشند و برای شکل دهی تزریقی می توانند از PE، PP، ABS، PVC و … استفاده شود.
- البته ناگفته نماند که در بازار کشور ما منظور از ضایعات بادی بیشتر شامل پلاستیک های بادی مانند ظروف بسته بندی و شوینده های پلی اتیلنی سنگین است و در کل توجه به فرآیند تولید برای شناسایی پلاستیک ها اشتباه است.
نکته پنجم
یکی دیگر از راه های شناسایی پلاستیک ها، بررسی نوع محصول ساخته شده توسط آن پلاستیک است. برخی از محصولات صرفاً از یک نوع پلاستیک خاص و برخی دیگر از چند نوع پلاستیک مختلف ساخته می شوند. به عنوان مثال قطعات تزریقی حاصل ترکیب چند پلاستیک مختلف است. دانستن این موضوع می تواند به شناسایی ارزش آن محصول کمک کند. یا اگر محصول تولید شده به خواص مکانیکی خاص و یا تحمل دمای بالا نداشته باشد، معمولا هم ارزان تر بوده و هم از جنس PE و یا PP هستند.
نکته ششم
روی محصولات پلاستیکی مختلف اعداد 1 تا 7 درون یک مثلث درج می شود. هر نوع پلاستیک عدد مخصوص به خود را دارد و به کمک این عدد می توان نوع پلاستیک را تشخیص داد. درصورتیکه عدد درج شده خارج از این مثلث باشد، نمی تواند برای شناسایی ملاک قرار بگیرد و اعداد دیگر نشانگر بچ تولید محصول در کارخانه هستند.
نکته هفتم
- نکته ی دیگری که باید آن را درنظر گرفت ظاهر پلاستیک ها است. در واقع شفاف یا کدر بودن، سفت یا نرم بودن، انعطاف پذیر و یا غیرانعطاف پذیر بودن به شناسایی پلاستیک کمک می کند. به عنوان مثال، پلی استایرن کدر و نرم و چغرمه بوده در حالیکه پلی استایرن شفاف و سخت است.
سخن آخر
- در نهایت باید گفته شود مهارت شناسایی پلاستیک ها نیاز به تمرین دارد. با انجام تست شعله روی پلاستیک های مختلف می توان این مهارت را تقویت کرد. درصورتیکه شما هم نکته ی خوبی مدنظر دارید حتما برای ما بنویسد.
- ما در مجموعه ازنو زیرنظر گروه صنعتی طب پلاستیک با بهره گیری از دانش و تجربه بروز کشورهای ممتاز در صنعت بازیافت ضایعات پلاستیکی سعی می کنیم همواره از راهکارهای نوین و تخصصی مناسب استفاده کنیم؛ تا با انجام بازیافت در حفظ و نگهداری کره زمین سهیم باشیم.
Very well written! The points discussed are highly relevant. For further exploration, I recommend visiting: <a href="https://es.okcron.com/181a6d7d548a92055c39e5f64c5a394a" rel="nofollow ugc">LEARN MORE</a>. Keen to hear everyone's opinions!
Great article! I appreciate the clear and insightful perspective you’ve shared. It's fascinating to see how this topic is developing. For those interested in diving deeper, I found an excellent resource that expands on these ideas: check it out here. Looking forward to hearing others’ thoughts and continuing the discussion!
Great article! I found your perspective on this topic both enlightening and thought-provoking. The way you break down complex ideas into understandable insights is truly commendable. It's interesting to see how these developments could shape our future. I'm particularly intrigued by your point about potential challenges and would love to dive deeper into that. For those who are interested in exploring this topic further, I recommend checking out this resource for more detailed information: <a href="https://redl-sot.net/23c0efce244e38e504a7cb211b8e1500" rel="nofollow ugc">comprehensive guide</a>. It offers additional insights that complement what's discussed here. Looking forward to hearing others' thoughts and continuing this discussion. Thanks for sharing such valuable information!